vineri, 9 mai 2014

Ce lucruri trebuie sa tinem in visteria noastra ?

“ De aceea orice carturar, care a invatat ce trebuie despre Imparatia cerurilor, se aseamana cu un gospodar, care scoate din visteria lui lucruri noi si lucruri vechi.” Matei 13:52.
Oare chiar nu mai trebuie sa ne amintim nimic de trecut ? 
 Trebuie sa traim numai pentru viitor?
Folosind cuvintele Domnului Isus din citatul de mai sus intelegem ca trebuie sa avem in visteria noastra lucruri noi dar si vechi.
Crestinul este prin definitie un om care priveste inainte, unul care are un viitor terestru si vesnic. 
Apostol Pavel spunea in:
 Filipeni 3:13-14 
“...dar fac un singur lucru; 
uitand ce este in urma mea, si aruncandu-ma spre ce este inainte, alerg spre tinta, pentru premiul chemarii ceresti a lui Dumnezeu, in Hristos Isus.”
Pe de alta parte uitarea unor lucruri pe care ni le-a facut Dumnezeu, constituie un pericol de cadere, asa cum mentioneaza apostolul Petru in a doua sa epistola
 1:9;
 “Dar cine nu are aceste lucruri, este orb, umbla cu ochii inchisi, si a uitat ca a fost curatit de vechile lui pacate”. 
 Cantonarea in trecut este un pericol pentru mersul inainte, dar la fel trairea in viitor fara a-ti aminti ce a facut Dumnezeu pentru tine, inseamna eliminarea stalpilor de aducere aminte, care pot da forta pentru mersul inainte, in special in vremuri grele.
Ce lucruri din trecut trebuie sa tinem in visteria noastra ?
Nu toate, in mod sigur.
Multe trebuie uitate, cum ar fi ranile pe care ni le-au facut semenii nostri.
Daca vom tine minte asemenea lucruri, acestea ne vor produce amaraciune, vor frana inaintarea noastra si vor reduce eficienta slujbei noastre.
In schimb, in Sfanta Scriptura gasim mai multe locuri unde oamenii lauda pe Dumnezeu, pentru amintirile binecuvantate din viata lor sau din istoria poporului lor.
 Putem gasi asemenea liste in psalmi: 
El Îşi aduce aminte totdeauna de legămîntul Lui, de făgăduinţele Lui făcute pentru o mie de neamuri de om, de legămîntul, pe care l -a încheiat cu Avraam, şi de jurămîntul, pe care l -a făcut lui Issac; 
 El l -a făcut lege pentru Iacov, legămînt vecinic pentru Israel, zicînd:
- ,,Ţie îţi voi da ţara Canaanului ca moştenire, care v'a căzut la sorţ." 
 Ps.105
  -si apostolul Pavel in :
1Cor.15:8-9.
 “Dumnezeu este acelasi ieri, astazi si in veci” 
Evr.13:8.
Daca vrem sa stim cum este Dumnezeu azi, cum va fi in viitor, ne uitam la El cum a fost in trecut, si-L laudam.
Trecutul trebuie sa fie pentru noi un factor motivator pentru mersul inainte.
Innoirea este un mesaj central al Bibliei.
Dumnezeu este angajat intr-o lucrare de innoire totala a oamenilor si chiar a Universului acesta. 
In primul rand Dumnezeu cheama oamenii la o nastere din nou.
Aceasta este o schimbare pe care o face Duhul Sfant in viata celor ce se intorc de la trecutul lor pacatos si se dedica lui Dumnezeu.
- “El ne-a mantuit, nu pentru faptele facute de noi in neprihanire, ci pentru indurarea Lui, prin spalarea nasterii din nou si prin innoirea facuta de Duhul Sfant.”
 Tit 3:5.
Fara aceasta innoire radicala, nu se poate vedea , nu se poate intra in Imparatia lui Dumnezeu.
 De aceea este imperios necesar, pentru toti care n-au trait aceasta experienta, sa faca pasul acesta pentru a intra in Imparatia lui Dumnezeu , pentru a se mantui.
Dupa ce am trait nasterea din nou, Dumnezeu ne cere o innoire continua a caracterului nostru. Trebuie sa ne schimbam in primul rand modul nostru de gandire, care va determina apoi, modul nostru de vorbire, comportamentul nostru.
-“Sa nu va potriviti chipului veacului acestuia, ci sa va prefaceti, prin innoirea mintii voastre, ca sa puteti deosebi bine voia lui Dumnezeu; cea buna , placuta si desavarsita. “ 
Romani 12:2.
In acelasi sens vorbeste apostolul Pavel si in
Efeseni 4:22-24,
 unde suntem indemnati:
...“sa va desbracati de omul cel vechi care se strica dupa poftele inselatoare... si sa ne imbracam in omul cel nou, facut dupa chipul lui Dumnezeu ...”,
iar apoi urmeaza in acelasi text o lista de lucruri rele pe care trebuie sa le abandonam si altele noi care sa ni le insusim 
Efeseni 4:25-32.
Noi trebuie sa ne innoim in omul dinauntru din zi in zi, 
2 Cor.4:16,
 aceasta ne va da putere, ne va da motivatie sa traim fara a obosi.
Aceasta innoire continua, progresiva ne va face sa crestem tot mai mult in asemanarea cu Domnul nostru Isus Hristos, pana vom fi ca El.
Powered By Blogger

Dar ei nu cunosc gândurile Domnului, nu-I înţeleg planurile

El se va înfăţişa, şi va cârmui cu puterea Domnului, şi cu măreţia Numelui Domnului, Dumnezeului Său: vor locui liniştiţi, căci El va fi proslăvit până la marginile pământului.

visteria inimii

ogorul evangheliei