duminică, 3 noiembrie 2013
cine este aproapele meu?
Ce ai răspunde la această întrebare?
Ar fi posibil să zici: „soţul” respectiv „soţia”, copilul cel mai
ascultător, vecinul care mă ajută mereu, prietenul care niciodată nu m-a contrazis, etc.
Întrebarea a cărei răspuns părea să fii fost necunoscut de
învăţătorul Legii, primeşte o lămurire clară dar greu de aplicat de către cel ce cu atâta perfidie venise la Marele Învăţător pentru a-L ispiti. Răspunsul este relevat prin parabola samariteanului:
„Un om se cobora de la Ierusalim la Ierihon. A căzut între nişte tîlhari care l-au dezbrăcat, l-au jefuit de tot, l-au bătut zdravăn, au plecat şi l-au lăsat aproape mort. (versetul 30)
Din întâmplare, se cobora pe acelaşi drum un preot… apoi un levit … care văzîndu-l, au trecut înainte pe alături. Dar un samaritean care era în călătorie, a venit în locul unde era el, şi când l-a văzut, i s-a făcut milă de el. S-a apropiat de el, i-a legat rănile şi a turnat peste ele untdelemn şi vin; apoi l-a pus pe dobitocul lui, l-a dus la un han şi a îngrijit de el… (versetele 33-34) „Care dintre aceşti trei ţi se pare că a dat dovadă că este aproapele celui ce căzuse între tîlhari?” „Cel ce şi-a făcut milă cu el,” a răspuns învăţătorul Legii”. „Du-te de fă şi tu la fel !” i-a zis Isus (v.36-37).
Ce avea să facă învăţătorul Legii după exemplul ce i se prezentase?
Dacă pentru cel căzut între tâlhari, samariteanul s-a dovedit a fi aproapele lui, învăţătorul Legii urma sa caute la rîndul său pe cei căzuţi între tâlhari, şi parcurgând paşii samariteanului, să dovedească şi el că este aproapele acestora.
Dar ei nu cunosc gândurile Domnului, nu-I înţeleg planurile
El se va înfăţişa, şi va cârmui cu puterea Domnului, şi cu măreţia Numelui Domnului, Dumnezeului Său: vor locui liniştiţi, căci El va fi proslăvit până la marginile pământului.